Јединствена вајарска радионица у Јагодини за слепе и слабовиде

Осмислио ју је сликар и ликовни педагог Братислав Ђокић Кан,Јагодинац. Жеља му је да тим особама поружи шансу да покажу своју креативност, науче нешто ново и друже се са уметницима.

Данијела Миљковић први пут у животу у прилици је да под прстима осети лепоту уметничке скулптуре и да, како сама каже, „види" вајарско дело. Слепим и слабовидим особама додир је све и често имају потребу да се, као и други људи, уметнички изразе и створе нешто лепо.

Данијела Миљковић каже: "100 посто сам слепа, никада нисам била на оваквом скупу, лепо је, пријатно је када сте део нечега, лепо је".

Данијела је једана од учесница уметничких радионица за слепе и слабовиде које су покренуте у просторијама међуопштинског удружења у Јагодини. Извајала је ускршњу корпицу од глине, али и други су се потрудили и настала су занимљива дела.

 „Ја сам данас направио рецимо потковицу, предмете среће, и направио сам огрлицу за неку невесту и тако," наводи Миодраг Овијенко.

Вајарску радионицу волонтерски води јагодински уметник и професор сликарства Братислав Ђокић Кан и она је по много чему једнствена. И други уметици са одушевљењем су прихватили да раде са слепим и слабовидим особама.

"Они не могу да виде, али направићемо им галерију скулптуре, јер они тактилно боље виде него ми визуелно. Они то осећају. Људи који долазе овде да се друже који су невероватно храбри људи,пуни позитивне енергије, то је невероватно. Овде да дођете и да добијете навику да стално долазите," позива Братислав Ђокић Кан, сликар и ликовни педагог.

Идеја је да дела настала у радионицама буду изложена у центру Јагодине на најпрометнијем месту, да их сви виде, али и да упознају слепе и слабовиде уметнике.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво