Са међународних такмичења, у Шабац стигле три медаље

Ову годину памтиће по успесима ученици и професори Шабачке гимназије. Пред крај године стигле су им 3 међународне награде, са Интернационалне јуниорске научне олимпијаде и такмичења посвећеног стваралаштву Михаила Булгакова.

"Никада не разговарајте са непознатима", је један од најпознатијих цитата Михаила Булгакова, аутора који је између осталог писао и о борби добра и зла у сваком човеку.

"Занимљиво је да је он као и већина руских писаца по занимању био лекар а тек касније почео да се бави самим стваралаштвом, занимљиво је и то да није хтео да се уклапа у сам калуп тих писаца него се држао неких својих принципа и неких својих идеја", каже Валентина Паунић, ученица Шабачке гимназије.

На такмичењу су учествовали ученици и студенти из двадесетак земаља.

"Освојила сам прво место, а комисији се највише свидело то што сам дешавања у роману повезала са тим да уметницима мора да се деси нешто у животу, нека траума или неки окидач да би они створили дело које ће остати запамћено у историји књижевности а не дело које ће бити заборављено за пар година", наводи Ивана Милосављевић, ученица Шабачке гимназије.

"Ја сам презадовољна како су наше ученице то урадиле зато што се дела Михаила Булгакова не изучавају, не проучавају у толиком обиму који је подразувеао то такмичење, деца читају најпознатије његово дело "Мајстор и Маргарита" у четвртој години, а ове две ученице су трећи разред, тако да је тим пре њихов успех још већи", објашњава Татјана Маринковић, професорка руског језика.
Аплаузом у својој школи дочекан је и Милош Савић који је на Интернационалној јуниорској научној олимпијади освојио бронзану медаљу.

"Учествовало је између 60 и 70 земаља, из сваке земље по шест ученика.Волим природне науке још од шестог разреда, када сам се први пут сусрео са физиком, физику највише волим од свих природних наука, али волим и хемију и биологију, било је тешко прећи већину средњошколског градива које је потребно за ово такмичење, али уз труд и рад сам постигао то", каже Милош Савић, ученик Шабачке гимназије.

Олимпијада коју су организовали Уједињени Арапски Емирати одржана је онлине. За пет година, у Шабачку гимназију, стигле су четири медаље са најзначајнијег научног такмичења на свету за ученике до 16 година.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво