Како ће Нову годину, дочекати мигранти из прихватних центара у Прешеву и Босилеграду

У Пчињском округу активна су два Прихватна центра, у Прешеву су сада самци, а у Босилеграду породице. Најмлађи становници тог центра могу да осете дух новогодишњих празника, уз Деда Мраза, поклоне, јелку.

Атмосфера празнична, и права домаћа. Свако зна своја права, али и обавезе. То је и неопходно, јер је Центар у Босилеграду заједница различитости. Ту су тренутно мигранти из десет земаља. Алим је са сином у Србији три године, жели и да остане.

"Мора да буде пермишн, како се зове? -Дозвола. Да, ако буде дозвола, исто је, сада не могу да радим, прво морам да тражим азил и после ће држава да ми да папир за посао", каже Алим из Ирана. "Идем у школу, имамо часове, играмо се, скачемо", каже Алмир из Ирана.

И ове зиме све је обезбеђено, медицинска нега, храна, огрев за зиму. Уз то, имају прилику да осете и празничну атмосферу. Алмир је пожелео снег за Нову годину, остали сусрет са члановима породице, као и Мирна из Палестине:"Ја желим да видим свог брата, он је у Холандији."‚

"Овде сам са децом, моја жеља је да поново видим мужа, недостаје ми", наводи Дохан из Сирије.

У центру је сада 16 деце, четворо је школског узраста. Имају и ваннаставне активности.

"Могу да вам кажем да је ово специфична средина, која је тако лепо прихватила децу, тако да долазе и деца са локала да се играју са њима овде, као што и деца одавде иду код њих у кућне посете и стварно је изузетно лепо.Као и сваке године и ове године на пригодан начин обележавамо Нову годину, без обзира што они сви не славе Нову годину, желимо да им покажемо како је у Европи, како је код нас, желимо да и они буду део ових празника", каже Слободан Савовић, координатор за југ КИРС-а.

Центар у Босилеграду отворен је крајем 2016. године. Долазили су и одлазили људи из различитих држава. Мигранти у Србији дочекују већ седму Нову годину, у нашој земљи тренутно их је 4600, највише из Авганистана и Сирије.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво