Читај ми!

У мачванском крају биће и хлеба и погаче

Род пшенице у шабачком крају је премашио очекивања пољопривредника. На неким парцелама у Мачви, принос је већи од десет тона по хектару.

Ране сорте пшенице, одлично су родиле. За транспорт хлебног зрна до силоса и амбара, ових дана се у шабачким селима тражи приколица више.

"Добро је родила, и ово је домаћа сорта Звездана, прошле године била 81 хектолитарска тежина, ове године ће бити ће бити јача. Нешто имам за репороматеријал, дуг, семе, нешто ћу продати, нешто остављам у амбар за свиње'', каже Момчило Павловић, пољопривредник из Јевремовца.

И поред суше у јуну, принос је бољи него прошле године. Падају откоси, а пољопривредници се надају порасту цене пшенице.

"Цена би требало да буде 25-26 динара. Ја у Србији вршем од 74. године, 47 година како возим комбајн, и никад нисмо знали цену, завршимо жетву и не знамо цену, и сад смо предали и цену не знамо'', истиче Никола Драгојевић, пољопривредник из Шапца.

Добар је и квалитет пшеничног зрна, које ратари углавном предају складиштарима на чување. Највећи приноси су на плодним мачванским ораницама.

"Приноси су, у Дубуљу је мерило десет тона осам стотина, дакле, слободно можемо да кажемо да је то рекорд. У селима око Шапца, Табановић је имао скоро на свим парцелама око девет тона. То је заиста приносна година, могу произвођачи да се похвале са овом годином, и рекли би чак да прати добар квалитет. Хектолитар је изнад јуса 78 - 80'', наглашава Дарко Симић из ПССС Шабац.

Док у неким деловима Србије жетва тек почиње, у шабачим селима је при крају. Усев је већ скинут са 80% парцела.



среда, 08. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара