Читај ми!

Античко "рударење" по планини Јастребац

Мало је познато да је планина Јастребац била насељена још у време старијег гвозденог доба, 1200 година пре Христа. Интензивне насеобине на том простору, настале су у касноантичком и рановизантијском периоду, у време сеобе народа. По значају, издвојићемо Градац, шумовиту купу, где се, према легенди, гнезди птица јастреб, по којој је планина и добила име.

Почетком нове ере, у размаку од једног века, никло је 5 утврђења која су била повезана планинском стазом од Малог до Великог Јастрепца. Истиче се упечатљив Градац, који је најпре изграђен као збеговиште, место где се народ сакривао од најезде Гота, Хуна и Авара. О томе сведоче бројна археолошка истраживања.
 
"То су фрагменти керамике, делови тегола, оно што је карактеристично за градњу у раноантичком и касновизантијском периоду. То су гвоздено длето, стрелице и други материјал који је типичан за неки шести век. Новчићи потичу из 4. века, фибуле са краја 6. века", каже Драган Рашковић, из Народног музеја Крушевац.
 
Кула Градац, са чијег врха поглед сеже на целу крушевачку долину, грађена је скромно али чврсто, као стратешки важна тачка ради лакше одбране од непријатеља. Подграђе је временом прерасло у насеље на 7 хектара простора.
 
Ако желимо да реконструишемо живот у утврђењу Градац, морамо се вратити 1 700 година уназад. Људи су се бавили сточарством и занатсвом. У подграђу су били торови са стоком.
Обрађивао се сваки педаљ ове планинске земље а оно што је најважније, изворске воде било је у изобиљу.Поднебље шумовитог Јастрепца обликовало је људе који су живели у насељу Градац. Бавили су се ловом, сакупљали печурке и лековито биље, чега овде има у изобиљу.
 
"За време Милоша Обреновића, када је најважније било извозити дрво са Јастрепца и друге ствари попут испирања злата, да би имао бољу контролу народа он је наредио да сви ти људи сиђу са планине у подножје и они су расељени у села: Ломница, Трмчаре и Слатина", објашњава Југослав Рилак, хроничар крушевачког краја.
 
Подно утврђења Градац је црквица посвећена Светој Петки изграђена на темељима објекта из периода ране Византије. Данас је потез Градачке косе омиљено излетиште Крушевљана, простор где је исписана историја овог краја.



среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара