Читај ми!

Вода у Штитарцу после четири деценије суше

Село Штитарац код Књажевца у подножју Старе планине, после четрдесет година, кад је пресушило старо извориште, поново је добило водовод. Мештанима који се баве углавном пољопривредом, то је најважнији догађај у овој години.

Штитарска река их је спасавала, а посао снабдевања водом био је сизифовски. 

"То је била катастрофа раније", објашњава Данило Крстић, председник Месне заједнице. Пре напада снег до колена, док се пробијем са кофама по 100, 200 кила да изнесем воду за овце, за домаћинство."

Данилова мајка води кућу, а помаже унука, матурант средње техничке школе у Књажевцу.

"Ево коначно смо се родили, воде има можеш да се послужиш у сваком моменту и ноћу и дању", радује се Зорица Крстић из Штитарца.

У селу има интернета, па Крстићи зимницу и вунене чарапе продају брзо и лако. Потражња за чарапама је већа у овом периоду.

"За један дан исплетем један пар", каже Зорица Крстић из Штитарца.

Штитарац зову и "Мали Београд", зато што су многе куће дале интелектуалце који се након успешне каријере враћају у своје село. Тамо смо срели колегу из РТС-а.

"С обзиром на то да овде имам огромно имање око куће, ограђено, могу да направим свој свет, који је углавном 20. век и да преживим ово што ми је преостало на најбољи могући начин. Педесет година како овде долазим, и то из моје центалне Шумадије, из мог крагујевачког атара", каже Зоран Б. Петровић, филмски и ТВ редитељ, а његова супруга Мира Петровић каже да педесет година долази у Штитарац из централне Шумадије, из крагујевачког атара.

Осим Штитарца, водовод су ове године добили и мештани села Дебелица и  Крента.

"Даћемо све од себе да поред водоснабдевања, поред добрих путева, поред јавне расвете и све оно што је потреебно, обезбедимо житељима књажевачких села, како би прича о одржавању живота на селу постала реалност", каже Милан Ђокић, председник Општине Књажевац.

Са укупно 84 села општина Књажевац спада међу оне са највећом површином на којој се простире али и са веома неповољном  демографском сликом. Надају се да ће све мере које предузимају имати ефекта и оживети овај крај. 





 

 

 

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво