Нема наде за сточаре који су у поплавама остали без сточног фонда

Након поплавног таласа реке се повлаче у корита и откривају се размере штета које су проуроковале. Појединим домаћинствима унуштени су усеви, али је десеткован и сточни фонд.

Оронулим камионом некадашње ЈНА, на чијем је километар сату само десет хиљада пређених километара, породица Милосављевић прелази без тешкоћа поплављени пут. Удахнули су живот камиону са војног отпада, али из набујале Мораве нису успели да спасу оно што им је драгоцено.

" Однела је 17 коња, једног магарца, само смо два успели да спасимо.  Сви причају могло је овако, могло је онако, али верујте да смо били  беспомоћни, бујица је носила све ," јада се Вељко Милосављевић из Дљина.

Породица Милосављевић чврсто је одлучила да остане на селу и да се посвети сточарству. Оно што су последње три године градили мукотрпним радом, Западна Морава однела је само за један дан.

Владимиру би  било лакше да је вода однела камион него коње. Тешко му је јер је гледао како се даве, а није могао да им помогне.

Набујала река однела је и 23 овце, девет коза, али највреднији су били коњи. Нестрпљиво су чекали долазак шест принова у септембру. Узгојем коња почели су да се баве подстакнути субвенцијом државе. Породица је од тога живела, али сада немају ни једно ждребе, ни једну кобилу.

Надају се обећањима да ће уз помоћ државе надокнадити штету. Општина Лучани поново је била на удару поплаве, страдала је инфаструктура, тешко погођена и пољопривреда. Надокнада штете врши се према законској регулативи, али чини се да  Милосављевићи немају чему да се надају! 

„У последњих пет шест година ниједна уредба није донета да се изврши накнада штете проузроковане поплавом, када су у питању угинуле животиње : краве, овце, кокоши и свиње и томе слично. Велика  је штета код породице Милосављевић,  седамнаест грла вреди много, седамнаест добрих коња. Уколико Влада Републике Србије донесе уредбу,  штета ће бити надомештена," каже Зоран Вучићевић, начелник Штаба за ванредне ситуације општине Лучани.

Држава и општина субвенционишу осигурање пољопривредних култура, а када је реч о поплавама штета се надокнађује за стамбене, али не и за помоћне објекте, као ни за угинуле животиње, сазнали смо у општини Лучани. Милосављевићи ипак гаје наду да ће се поново бавити узгојем коња, као породица која се определила за живот на селу и од села.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво