Како се слажу медитеранска лаванда и војвођанска равница

На салашу недалеко од Kањиже, ових дана се шири мирис лаванде. Иако јој овде није изворно станиште, захваљујући предузимљивости Елвире Нађ, показало се да је могуће гајити лаванду у Панонској низији. Власница је пружила прилику онима који желе да проведу један дан у берби лаванде.

Елвира Нађ је желела да породичном панонском салашу који се налази код места Зимоњић, да медитерански шарм. Неуобичајено за ово поднебље, пре шест година засадила је лаванду на пола хектара. Осунчана падина је брзо добила ново лице, а љубичасти цветови украсили су простор.

Елвира Нађ, власница салаша, подсећа на лековитост те ароматичне биљке али њену зачинску вредност.

Поље лаванде отворило је Елвири предузетничке идеје за израду бројних препарата који садрже лаванду. Салаш се у другој половини јуна и почетком јула претвори и у туристичку оазу, коју најчешће посећују даме. Правило је да се купује папирна кеса, а дозвољено је понеди лаванде колико може у њу да стане.

 Река Шоти, из Kањиже, први је пут у пољу лаванде. За њу и њену другарицу берба је опуштање и леп провод. Радује се што ће убрани цветови освежити њен дом.

Тинде Тот из Орома, предност даје козметичким производима од ове биљке.

Лаванда воли сунце, али и песковито земљиште, којег има на појединим локацијама у северном Банату и Бачкој. У стаништима поред мора лаванда се бере два пута годишње, али у Панонској низији могуће је само једном годишње користити њене цветове.

 

понедељак, 29. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво