Речни вукови са Дрине, спасиоци у ванредним ситуацијама

Помоћ угроженом становништву на подручју Ариља и Пожеге јуче су пружили припадници Сектора за ванредне ситуације, обучени за спасавање на води. За њих не постоји доба дана или ноћи, нити ситуација која их може омести када је људима потребна помоћ.

Док се спуштала ноћ, растао је ниво Западне Мораве. До породице, коју је требало избавити из воденог окружења, може се једино чамцима. Трасом локалног пута који је под водом, а потом кроз матицу, уобичајени је задатак спасилаца на води.

За ове  речне вукове нема несавладиве водене препреке, чак ни када поплава отежава приступ до оних којима је помоћ потребна. Матицу набујале реке савладавају мишићима које је ојачало искуство.

Милан Нешковић,спасилац из Бајине Баште, бави се рафтингом, сваки дан вози се чамцем низ Дрину. Његов колега и мештанин Небојша Аџић сплавари, весла кајак и чамац.

Много је тежи повратак узводно, у таквим ситуацијама не помажу весла. Спасиоци практично вуку чамце тамо где је нижи ниво воде.  У комбинацији са веслањем исрпљујуће и за најјаче. Тек када се заврши задатак,кажу, стиже их умор. Али имали би снаге да, када мокру замене сувом одећом, чамцима поново крену кроз поплавни талас, у нову акцију спасавања.

 

понедељак, 29. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво