Око 6.ооо основаца у Нишавском и Топличком округу полагало тест из српског језика

Тестом из српског почело је полагање мале матуре. Сутра се полаже математика, комбиновани тест на реду је у петак. Може да се освоји највише 40 бодова.

После теста неки право кући, неки на консултације са друговима. Растко Петровић планира да упише математички смер, српски му, каже, није јача страна. Већа очекивања има од сутрашњег дана када се полаже математика.

На уласку у школу обавезна дезинфекција руку и обуће. За разлику од претходних година када су сви ученици били у истој сали , ове године , због препоруке о  дистанци, највише деветоро учника у једној учионци. Ако су правила нова, ђачке муке увек исте.


Некима је граматика тешка, књижевност лакша. Има и оних који се прибојавају теста из математике, док им је српски ишао глатко. 

 Милица Петковић, директорка ОШ "Иво Андрић" у Нишу каже да је полагање прошло без проблема, олакшавајућа околност је што су имали пробни тест.

Маске , рукавице и дистанца и у Топличком округу, где малу матуру полаже 880 ученика. А уз мере заштите од вируса, ове године и нове безбедносне мере за саме тестове!

Тестови су  у дигиталној технологији, имају  кодове и прегледају се  дигитално. Тиме мала матура постепено прелази у дигиталну форму. Министар Младен Шарчевић каже да је идуће године  потребно око 70.000 рачуната, за почетак, како би ђаци све радили на рачунару уместо на папиру. 

У Нишавском округу малу матуру полаже 3400 основаца, на територији града Ниша њих 2400. Они ће, као исви остали ученици у земљи прве, прелимиарне резулате свог труда моћи да сазају 23. јуна.

уторак, 07. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара