Стална поставка, недосањани сан нишке Галерије савремене ликовне уметности

За Галерију савремене ликовне уметносту у Нишу ово је година јубилеја - пола века постојања и рада. Отворена 9. јуна 1970. године, данас ова установа располаже једном од највреднијих колекција у земљи.

Поводом педесетог рођендана, за љубитеље права посластица - од  триптиха Радомира Дамјанића који је Галерија добила на поклон, преко уметника попут Мишка Павловића или Милете   Продановића, до уметника млађе  генерације Жолта Kовача и Ивана Миленковића . А за оне који  тек  крећу у истраживање савремене уметности и стручни водичи кроз изложбе.

Већина  слика  садржи неки фидбек актуелне друштвене  стварности, наводи кустоскиња Милица Тодоровић, садржи неки критички статав уметника који  није изражен  директно већ кроз симболе, кроз метафорично слкарство.

 У три изложбена простора, стотинак дела. Међу њима  и петнаестак  из савремених медија  која могу да се погледају до 9. јула. Тог дана се  отвара нова изложба, у питању је избор из збирке савремене графике.

То је ипак само део богате колекције, тежња још првих дана је да  Галерија добије сталну поставку.

" Мислим да би то било значајно не само за нашу установу, већ и за  град  и овај регио због   туристичке и културне понуде. Оно што недостаје  је  адекватан простор у ужем цетру града.  Поред сталне поставке ту би били смештени   депо и конзерватосрко - рестаураторска радионица," објашњава Емилија Ђокић Билић, директорка Галерије.

У ишчекивању сталне поставке, са четрдесетак изложби домаћих и страних уметника годишње и збирком 1.700 дела, Галерија савремене ликовне  уметности у Нишу једна је од најзначајнијих у земљи.

 

четвртак, 02. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво