Иницијатива младих еколога - грађани морају да се питају када је реч о управљању заштићеним природним добрима

Еколози и љубитељи природе залажу се за промену Закона, односно модела управљања заштићеним природним добрима у Србији. Они траже веће учешће грађана и локалних заједница. Зато су покренули петицију и до 15. јуна прикупљају потписе у Пироту, Димитровграду, Kњажевцу и Зајечару.

 Млади еколози прикупљају потписе грађана у 4 општине југоистока Србије, које гравитирају ка Старој планини. Они сматрају да грађани и локалне самоуправе морају да имају утицај на одлуке и буду обештени о томе како ради парк природе "Стара Планина", највеће заштићено природно добро у Србији.

Михајло Павловић, УГ "Стара планина", каже да би у том случају општина имала бољу слику о пробемима и како да приђе њиховом решавању.

 Удружења грађана залажу се за примену француског модела управљања природним добрима.

" Kод нас је потпуно супротно. Нико ништа не пита локално становништво ни кад се нешто планира, ни кад се изводе радови," наводи Драган Тошков, УГ "Стара планина", " због тога имамо сукобе на терену. Ми се залажемо за то да се Србија шуме, као главни управљач парковима природе у Србији, не буде једини управљач."


Децентализација је кључ развоја, подсећа Данијел Дашић из Националне коалиције за децентрализацију. У прилог томе и чињеница  да се више од 80 одсто  свих закона и прописа доноси на локалном нивоу. То је можда и највећи проблем наше државе, непоштовање гласова на локалу, каже Дашић. 

За сваку дозволу у парку природе Стара планина грађани Пирота морају да се обрате ресорним министарствима. Градска управа нема никакве ингеренције.


" Подржавамо сваку акцију која повећава ингеренције локалне самоуправе и самим тим чини добро локалној заједници. Ово је тек иницијатива и ја очекујем да у наредном период тај модел буде прецизно дефинисан," каже Бојан Пешић, начелник у Градској управи Пирота.

  Министарство заштите животне средине  планом за ову годину предвидело је  доношење новог Закона о заштити природе, којим ће бити предложена и нова решења за управљање заштићеним подручјима. Једно од тих решења је оснивање Стручног савета који ће чинити експерти из области екологије, као и оснивање Савета корисника, који  ће чинити преставници локалних самоуправа, организација и удружења. Улога овог Савета јесте да доноси препоруке о стварима које су значајне за локалну заједницу.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се