Шта све планирају да ураде Ариљци како би се одужили најпознатијем суграђанину, писцу Добрилу Ненадићу

Уочи годишњице од смрти Добрила Ненадића, Ариљца који је престоницу малине прославио и по малини и великом књижевном опусу, покренута је иницијатива да му град захвали јавним спомеником.

Споменик  најпознатијем суграђанину најмање је што Ариљци могу урадити за Добрила, награђиваног писца чијих је 20-ак књига штампано у преко 300.000 примерака; само Доротеј, по ком је и филм снимљен, у скоро 200.000, каже иницијатор предлога, аутор споменика о малини, вајар Велимир Kаравелић, управо завршавајући пишчев гробни споменик.

"Он се  бавио националном историјом и  националним средњевековним језиком и афирмисао у литераратури и опевао град Ариље. Друга ствар је да је Добрило био агроном и да је афирмисао ову дивну биљку која је заштитни знак овог краја," анализира Каравелић.

Сагласни су и Ариљци, када је о подизању споменика реч. Подсећају да је он почасни грађанин Ариља, највећи књижевник који је из њега потекао, покретач читаве приче о малини, њихов човек од звања и знања.

Добрилово омиљено место у Ариљу била је библиотека која ће  понети његово име али, како кажу ,и активно се укључити у реализацију посла око споменика, спремајући се за прву манифестацију Добрилови дани.

 Марија Алексић, директорка Библиотеке у Ариљеу, најављује манифестацију као годишњу, у октобру месецу, на  дан када је писац рођен.

Будући споменик, каже вајар Kаравелић, ваљало би да буде скромна фигура какав је Добрило Ненадић и био, и попут ликова које је описивао у својим делима.

 

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво