„Моменти из карантина“, изложба којом лесковачки Културни центар поново отвара своја врата

Пандемија и ванредно стање ускратили су у протеклом периоду и културна дешавања. После три месеца врата за посетиоце поново је отворио Лесковачки културни центар. Изложба фотографија „Моменти из карантина“ подсећа на проживљено, али истовремено опомиње да корони још није крај. Један део поставке је на отвореном, а награђени аутори овог фото-конкурса захвалност су исказали видео-порукама.

У четири зида са непознаницом и неизвесношћу, заробљени у простору, времену, страху за најближе. Упућени на породицу, окренути другачијим вредностима, бризи, солидарности. Време карантина остаје забележено у сећањима и на фотографијама, кроз објектив мајстора, али и обичних грађана.

„Ми стављамо тачку, ја бих тако волела да буде, на болест, а окрећемо се лепоти и култури, здрављу, манифестацијама“, поручује Сања Цонић, директорка Лесковачког културног центра.

Огледало као симбол преиспитивања за које је времена било на претек, прозор као спона са спољним светом. И наравно маске свуда око нас, на нама, неке коначно скинуте. На 732 пристигла рада. Одлука у очима мајстора фотографије Фото савеза Србије. 

Радисав Филиповић, председник жирија, каже: „Предност сам дао садржају, аутори су на више начина изразили тај садржај, неко композицијски, ликовно, неки буквалним  садржајем“.

Корона не зна за границе, фото-апарат не пита за године. Две прве награде за младост и искуство, истог имена.

„Овим путем бих желела да  захвалим за освојено прво место на конкурсу, да честитам осталим учесницима“, каже Ана Петровић, матуранткиња из Параћина, која је добитница прве награде за слободну тему.

„Центар за културу Лесковац и Фото клуб Лесковац су урадили сјајну ствар омогућивши нам да кроз своје фотографије разменимо своја осећања током пандемије“, додаје Ана Батрићевић из Фото-клуба у Београду, добитница награде за портрет.

Фотографија је у Лесковцу традиција и љубав која траје и изнова рађа нове таленте. Један од најстаријих фото клубова на Балкану преточио је у дело сјајну идеју и повезао 159 аутора из целог региона.

„Некако је једнак број свих из бивших југословенских република, од Словеније до Македоније, који су учествовали на овом фото-конкурсу, то се види и по наградама“, изјавио је Александар Стаменковић из Фото-клуба у Лесковцу.

Врата Лесковачког културног центра отворена су са радошћу и са помало бојазни. Симболично фотографијом. Ако сећање и избледи, да подсети и опомене.

четвртак, 02. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво