Кањон реке Јерме, српски Колорадо!

Последњих неколико година све је више грађана Србије који се одлучују да проведу одмор у својој земљи. Ове сезоне ће, кажу туристички посленици, то бити још израженије због околности изазваних корона вирусом. Ресорно министарство и Туристичке организације Србије, под слоганом „Изабери своју авантуру-види Србију", промовишу неке од најатрактивнијих дестинација, попут кањона Јерме.

Нестварна тишина коју ремети само шум реке и цвркут птица, зелене оазе између којих се уздижу стене које је природа клесала хиљадама година, два манастира из 14. и 19.века, специјални резерват природе кањон реке Јерме! Због конфигурације терена и лепоте често упоређиван са Колорадом! Тако звучи најкраћа препорука за све љубитеље истраживања и авантуре у природи, на подручју између Пирота и Димитровграда.

 Планинарење, пешачење, спортско пењање, улазак  у неуређену пећину, еколошке радионице и посматрање биљног и животињског света, само су неки од садржаја на том путу које препоручује Јелена Ђорђевић из Авантуристичке мреже. 

Ушушкано између реке и стена, налази се и село Власи, идеална база за обилазак околине. Мештани се надају да ће им благодети које им је природа подарила оживети село.

"У Власима се живи лепо. Ко живи у селу - лепо,а ко долази - још лепше," каже мештанин Аца Влајков, " али мало је становника. Сталних домаћинстава има 20, лети дођу људи, буде их и по 200,300!"

Због брзог и стресног начина живота, све је више људи који између савременог, комфорног смештаја и камповања, бирају директан контакт са природом.

 Братислав Златков,директор ТО Пирот, напомиње да је претходних година доста урађено на обележавању стаза, пешачких, бициклистичких, за трчање и планинарење. 

Традиционално, у августу се одржава и најпознатија манифестација која промовише долину реке Јерме - "Авантуристички аут-дор фестивал". Реч је о око 20 различитих спортско-рекреативних програма, посетиоци сами бирају на који начин ће доживети авантуру у нетакнутој природи.

 

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се