Техничка школа у Врању остаје без једног од најтраженијих занимања - техничар унутрашњег транспорта

Професори Техничке школе у Врању, чланови Уније синдиката просветних радника, организовали су данас штрајк због укидања једног одељења на саобраћајном смеру. Кажу да има заинтересоване деце за упис на тај смер и да је занимање техничар унутрашњег транспорта дефицитарно на тржишту рада.

Обуставили су онлајн наставу на сат времена и протестом испред школе исказали незадовољство. Министарство просвете није усвојило њихов предлог плана уписа за ову школску годину.

Председница Уније сидиката просветних радника у Техничкој школи у Врању Ена Милосављевић подсећа да се одељења попуне у јунском уписном року па су очекивали да ће њихов предлог бити усвојен. Али, ове године уместо седам, уписују шест одељења.

Слађан Цветковић, професор, изражава бојазан да ће многи професори постати технолошки вишак и остати без посла.

Техничка школа има три подручја рада машински, саобраћајни и електротехнички. До сада су имали и по једно дуално одељење.

Далибор Богдановић, директор Техничке школе у Врању, каже да ове године немају дуална одељења јер нису имали комуникацију са социјалним партнерима на територији града. Сумња да би и то могао да буде један од разлога за укидање образовног профила за техничара унутрашњег транспорта.

Ученица Дијана Петруновић похађа то одељење. Објашњава да је интересовање велико јер се може одмах доћи до посла али и имати проходност на више школе и факултете. Сматра да је тај смер будућност југа Србије.

Душан Младеновић, наставник, као доказ наводи биро за запошљавање. Ту нема ниједног незапосленог са саобраћајног смера јер су то занимања која се траже.

Пре десет година у Техничкој школи било је 11 одељења са исто толико образовних профила и више од хиљаду ђака. Сада школу похађа 758 ученика на седам образовних профила, у школи је запослено 97 просветних радника и ненаставног особља.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара