Нови смерови у гимнзијама за децу са посебним талентима

Гимназије у Србији припремају се за упис нове генерације. Поред већ постојећих специјализованих филолошких или ИТ одељења, ове године мали матуранти са посебним талентима моћи ће да конкуришу и на два нова смера: за сценску и аудио-визуелну уметност и историју и географију којi се, према одлуци Министарства просвете, отварају у неколико гимназија . Пријемни испити су за 2 недеље, а пробни тестови на сајтовима школа и Министарства просвете.

Јанин сан је да постане глумица. У крушевачкој гимназији, која је изнедрила многе глумачке бардове, први пут у 155 година дугој историји изучаваће се предмети везани за позоришну и филмску уметност.

"Много значи када ви просто можете да упишете средњу школу и да просто уживате у њој, да сваки дан у школи радите оно што највише волите, да се слажете са свима који иду у ту школу зато што сте сви некако слични, "каже Јана Јефтић.

Ново одељење, смер за сценску и аудио визуелну уметност, у оквиру плана и програма образовање пружиће шансу свима чија су интересовања везана за неку од уметности, такозвану креативну индустрију.

 Биљана Дачић, директорка гимназије у Крушевц у области медија,филма, појашњава де ће тај смер подићи квалитет у области медија, филма, wеб апликација , интернета. То ће ученцима омогућити да искажу и развијају креативност.


Према одлуци Министарства просвете у одељењима ће бити по 20 ученика. У нишкој Гимназији "Стеван Сремац" већ се увелико припремају за упис прве генерације оних којима су историја и географија омиљени предмети.

Јелена Милошевић, директорка  Гимназије "Стеван Сремац" Ниш  и  Гимназије Ниш најављује полагање посебног пријемног испита за 11.јун, у школи, на традиционалан начин. Ученици могу да бирају да ли ће полагати испит из историје или географије. Оно што је добро, то је да ће се рачунати онај бољи резултат који су постигли.

Према одлуци Министарства просвете у одељењима ће бити по 20 ученика.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво