За даваоце крви нема епидемије!

Крв је увек потребна, па су акције прикупљања крви редовне у Пчињском округу. У бујановачком Дому културе организована је трећа акција за три месеца, а услови су прилагођени мерама о спречавању ширења коронавируса.

Редовни даваоци крви се одазивају, али и они који су дошли  први пут. Знају да добровољним давањем  помажу грађанима којима је крв неопходна ради лечења или излечења.

"Данас ми је први пут што дајем крв, била сам овде у библиотеци и прешла сам јер сам видела да је акција, и са другарицама да дамо крв. Мислим да је добро да се помогне, може да се деси да свакоме то треба и зашто да не помогнемо људима," каже Греса Рашик.

Зоран Алексић има ретку крвну групу - нулта негативну, разлог више зашто је давалац. Његова мештанка Дубравка Стојановић мишљења је да нема хумније ствари коју сваки човек може да уради!

Заштитна опрема је неопходна, дезинфекција руку, обуће и простора. Места за давање крви одређена су у складу са поштовањем физичке дистанце.

Иако школе не раде, сви пунолетни матуранти  виђени су међу даваоцима, као и  припадници полицијске станице у Бујановцу , њих 30-оро, потврђује Братислав Лазаревић, Црвени крст.

Др Петар Стојановић, Завод за трансфузију крви Ниш, каже да су залихе тренутно стабилне. Са враћањем живота у нормалу извесно је тражња порасти.

Одзив је увек добар. У акцијама Завода за трансфузију крви из Ниша и Црвеног крста у Бујановцу, прикупи се просечно по 60 јединица крви.

понедељак, 29. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво