Макраме ткање, техника која код нас није популарна, отвара врата на три континента

Радионице програма "Оснаживање жена у предузетништву" похађало је четрдесетак Шапчанки. После завршене обуке, Весна Божанић се једина одлучила за ткање појасева за народну ношњу и израду хаљина макраме техником.

Уз основу и потку за ткање, Весна Божанић и ради и одмара се. На малом разбоју комбинује боје, израђује уникатне појасеве и чува традицију.

Весна најпре постави конце, и онда тка у  једној боји. Од  те поставке зависи шара која ће бити на појасу. Шумадијски појасеви су у природним  бојама које можемо да нађемо у природи, шопски појасеви су тамно црвени, једнобојни, београдски су слчни шумадијским.

Макраме технику научила је још у основној школи. После корпи за цвеће и наруквица, урадила је прву хаљину. На интернету је видела да их  и у свету израђују, али да је процес израде дуг. Макраме техника код нас није популарна, за сада је само Веснин хоби. Она подсећа да је реч о једној од најстаријих техника ручног рада у чијој основи је ручно, уметничко везивање чворова.

За једну хаљину, потребно је до три месеца интензивног рада, јер само у ресама има око 6.000 чворова. Појас заврши за неколико дана а ручно рађене предмете и продаје и поклања. До сада су њени радови из Шапца, отпутовали на три континента.

 

 

 

понедељак, 29. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво