Титова збирка у Долову

Хајрудин Шкријељ из Долова направио је у својој кући музејску поставку посвећену Јосипу Брозу Титу. Сви који воле да се сећају Југославије и разговарају о томе радо посећују ово место.

Кућу Хајрудина Шкријеља из Долова посетиоци препознају по истакнутим заставама и Титовој слици на фасади. То је само увод у музејску поставку, коју он прикупља већ годинама. Још из војничких дана и времена кад је био члан Савеза комуниста Југославије, Хајрудин је поштовалац личности Јосипа Броза Тита.

Верује да је у свету није  било бољег државника од Тита јер је  све земље објединио и са свима био добар, сматра он.

У музејској поставци налазе се слике, бисте, књиге и други предмети о Титу. Хајрудин их је сакупљао по установама које су их одбацивале, куповао на бувљацима, добијао на поклон. Сада је његова збирка део културно-туристичке понуде Долова.

Мирослав Првуљ, директор Дома културе Долово, каже да је дуг пут до музеја, али да збирка има потенцијал и да туристи свакако треба да је виде.

Са истомишљеницима, Хајрудин обележава важне датуме из Титовог живота. У Кући цвећа су 25. маја, после тога позове комшије и друже се у дворишту.

Хајрудинова збирка је као путујућа изложба приказана у неколико јужнобанатских места. Његова жеља је да се прошири и добије адекватнији простор, како би више људи могло да је види.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се