Јагоде, разлог за останак младих у Поцерини

Око две хиљаде породица у Поцерини бави се производњом јагоде. Извоз у Русију и субвенције града за копање дубинских бунара знатно су утицали на проширење производње и подизање нових засада.

Осамдесетих година, јагода се у Цуљковићу производила на дванаест ари. Четири деценије касније узгајају је на више од педесет хектара. На оброницма Цера, засаде подижу и млади воћари.

Владимир Товитовић каже да је производња јако захтевна. "Бавим се већ десет година производњом јагоде на отвореном само. Могу да кажем да сам већ озбиљан произвођач, имам хектар јагоде одрађен са фриго садницом."

Предраг Товитовић, Савет МЗ Цуљковић, сматра да је захваљујући јагоди велики број младих остао на селу јер доноси  брз обрт новца и извор је прихода .

Дужина леја на хектару мери се километрима. Улог у производњу је велик, а зарада слатка колико и плод.

Јагодар Радослав Марковић потврђује да је зарада слатка и наводи да се производња нагло проширила од  како је кренуо извоз за Русију. Већа  је продаја а и зарада.

На хектару у Поцерини посаде 40 хиљада биљака, у родној години уберу око 15 тона јагода. У част воћа које им доноси прву зараду, организују и фестивал.

"Јагода је један од најпознатијих и најбитнијих производа овог краја", каже произвођач Зоран Нинковић, "постала је атракција јер је најранија култура и брзо доноси новац после дуге зиме."

Већина рода са око хиљаду и по хекатара иде у извоз. Осим Русима, сласт поцерске јагоде допала се и Пољацима. Они је ове године траже више него лане.

 

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се