Студенти без јасних одговора да ли ове године путовати у Америку, у оквиру програма Work and travel

Америчка влада деценијама реализује програм захваљујући коме је на десетине хиљада српских студената имало прилику да упозна америчку културу и начин живота, али и да током летњих месеци раде и тако покрију трошкове програма и авионске карте. Амерички послодавци потребу за радном снагом често имају већ од половине маја. Због пандемија, све је одложео. Многи студенти се питају да ли уопште треба ићи сада, када је Америка погођена економском кризом а ситуација са корона вирусом иако мирија - и даље несигурна.

За Луку Николића лето у Америци претпрошле године, каже, велика је ствар! Видео је пуно , доста и зарадио. Желео је да то понови и ове године али је проценио да је , због целокупне ситуације са корона вирусом, безбедније да одустане.

За многе  одлука о одустајању није једноставна , између осталог и зато што су за програм већ дали доста новца, и до 1.000 долара. Уз то, ситуација у Америци није повољна, када је о коронавирусу реч, а ни наша држава не препоручује прелазак преко границе, осим ако се то баш не мора.

 

Програм WORK AND TRAVEL званично је подржан од стране америчке владе. Уз посредовање овдашњих агенција, студенти одлазе у места широм Америке. Добијају радну визу која важи четири месеца како би студенти стигли  на почетак академске године у својој земљи.Неки од њих би ових дана увелико паковали кофере али , уместо тога, још у пасошу немају ни визе.У агенцијама којима смо се обратили, нико није желео пред камеру. У писаном одговору кажу да прате став америчке владе која за сада не наговештава обуставу програма. Извесно је,међутим, да се са реализацијом програма касни, па студенти у старту губе месец, до месец и по дана. 

На питање да ли агенције имају свој став о повраћају макар дела новца студентима који сматрају да је сигурније да се придржавају  препорука Владе Србије, одговор нисмо добили. По  свему судећи, остаје још једна ситуација-она  која позива на личну одговорост!

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво