Зрењанинска Савремена галерија отворила фундус

Савремена галерија у Зрењанину међу првима у Србији је, након укидања ванредног стања, нову изложбену поставку. У простору где су слике може да буде само пет посетилаца истовремено. Изложба "Портрети, избор из збирке Савремене галерије Зрењанин" отворена је наредних месец дана.

Како се мењао однос уметника према портрету, може се видети у једним погледом на изложби 50 слика и скулптура. Галерија је на овај начин желела да покаже да ,сем пејзажа којих има највише у свом Фонду, постоје и друга изузетна дела домаће уметности које чува.

Сунчица Ламбић-Фењчев, виши кустос:"Портрети сежу временски од средине тридесетих година двадесетог века, па све до првих година двехиљадитих. Како идемо према нашем, да кажем савременијем времену, видимо да уметници све мање обраћају пажњу на реалистичност.Све више желе да искажу неке своје идеје, док је сам лик портретисаног у неком другом плану."


Савремена галерија је током ванредног стања променила план рада, окренули су се богатој колекцији од око две и по хиљаде експоната,различитих ликовних техника. То омогућава разноврсне и тематски различите садржаје који ће,сва је прилика, обележити ову изложбену сезону.

"Са тим малим прекидом са уметницима настављамо са нашим радом, тако да ће у нареденом периоду највише ићи из наше збирке изложбе. Биће и акварели, биће и портрети, биће и природа и скулптуре које су нам исто, вајарски део нам је исто богат," каже Душан Радишић, директор Савремен галерије. 

Између осталих, представљени су Иван Радовић, Васа Поморишац, Миленко Шербан, Стојан Аралица, Љубица Тапавички, Олга Јеврић. Савремена галерија до ових дела је дошла откупом са самосталних или колективних изложби,има и поклона Савезног извршног већа из 1963.а који су настали у Уметничкој колонији Ечка.

среда, 01. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво