И после коронавируса, када бих се поново родила опет бих била медицинска сестра!

Међународни Дан медицинсих сестара и техничара обележава се у светлу борбе против коронавируса. Они су незаменљива карика у том ланцу а већина њих, међу њима и они који су у време пандемије добили посао, кажу да су поносни на свој позив.

Њих 1.700 ради у нишком Клиничком центру у Нишу, рекло би се армија, у борби увек на првој линији.

"Било је доста тренутака када ни сама нисам знала како се поставити, да ли један устаљени режим рада мора да се поштује, да ли престати, да не радим додатну пресију на већ оно што нас је снашло, али сам просто схватила ми морамо бити професионалци, ма колико тешко било", каже Гордана Драгошев, главна сестра Клиничког центра у Нишу.

А било је тешко, и јесте још увек.

"Било је тешко, било је дирљивих ситуација", каже медицинска сестра Жаклина Пајевић, "носили смо део приче својим породицама, својој кући. Али постајали смо и зрелији и поноснији на то ново искуство, на нешто - како треба или како не треба радити."

У ковид зони се мало комуницирало, углавном су сви били уиграни јер дуго раде заједно, и са најтежим пацијентима који су на интензивној нези 3. нивоа.

"Довољан је некада само поглед или неки гест ,да знамо ко шта ради. И свако има неко своје место у тој некој хијерархији,"присећа се Саша Ристић, анестетичар.

Многи са искуством од 30 година а неки на послу тек два месеца.

"Било је страха, али ипак је то мој позив! Некако сам осећала потребу да дођем, да се јавим да радим", каже Тијана Крстић, медицинска сестра.

"Ја сам од почетка волела моје занимање", каже Жаклина Пајевић, медицинска сестра, "али сада, са још већим задовољством и још већим искуством након овога што нам се десило, када бих се поново родила опет бих била медицинска сестра!"

Волети посао који радиш, кажу медицинске сестре и техничари, није довољно, потребно је давати себе другима, можда више него било које друго занимање.

среда, 01. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво