Четворомесечна беба из Пирота оболела од ковида 19

У Пироту је, у последњих пет дана, погоршана епидемиолошка ситуација. Од почетка епидемије у Пироту су потврђена 73 случаја ковида 19, али се још 366 особа налази у изолацији, јер су били у контакту са оболелима. Чекају се и резултати за 93 узорка. Према речима пиротских епидемиолога, ове бројеви су само врх леденог брега.

Број заражених нагло је повећан када су почеле да раде велике фирме. Нови случајеви инфицираних потврђени су у компанији "Тигар". Због већег броја заражених, наложено је да се затвори конфекцијско предузеће "Кармод". Најмлађи оболели у Пироту од ковида 19, је четворомесечна беба из породице чији су сви чланови заражени.

"Дефинитивно су се људи опустили, друже се породично, окупљају се. Види се да не поштују мере дистанце и изолације", истиче Радмила Зец, епидемиолог Завода за јавно здравље Пирот, "тек ћемо у наредном периоду, без обзира на топло време, имати већи број регистрованих оболелих. Ми имамо много регистрованих асимптоматских облика. Само нам је циљ да не дође до старијих људи, јер још увек региструјемо и смртне случајеве."

Инспекцијске службе ће наредних дана појачати контроле угоститељских објеката, радњи и предузећа.

"Туристичка инспекцијска служба иде са санитарном, тржишном инспекцијом, са МУП-ом, тако да раде одређене комбинације и наравно степен контроле ће бити сигурно знатно појачан, из простог разлога, да би сачували људске животе", каже Драгана Тончић, начелница Пиротског округа.

Превентивно су тестирани запослени у пиротском МУП-у, троје је позитивно на корона вирус, а тестирани су и запослени у Предшколској установи "Чика Јова Змај", где нема позитивних. Епидемиолози процењују да ће до краја маја у Пироту , епидемиолошка ситуација бити изузетно нестабилна.

 

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво