Врањски даваоци крви поново у акцији

Црвени крст у Врању, у сарадњи са нишким заводом за трансфузију крви, организовао је у Омладинском културном центру акцију добровољног прикупљања крви. Од почетка епидемије, ово је друга акција у којој је прикупљено око сто јединица крви за потребе нишке болнице.

Врањанци су хуманост показали више пута и даривањем драгоцене течности помогли онима којима је она преко потребна.

"С обзиром на то да сам здравствени радник, знам колико значи и због тога дајем крв. Почела сам још у средњој школи", каже Драгана Жива.

"Дајем из хуманих и здравствених разлога", каже Слободан Недељковић, "да бих помогао некоме, много значи крв коју свако од нас даје."

У просторији се поштују све мере заштите и социјалне дистанце, а волонтери Црвеног крста помажу у томе.

Теодора Милановић, волонтер Црвеног крста у Врању: "Маске и рукавице сваком ко је дошао, такође смо имали дезинфекциона средства па смо дензинфиковали и просторије и особе које су долазиле."

Добровољне акције су сада једини начин прикупљања и обезбеђивања неопходних јединица крви.

"Дефицитарне су оне крвне групе које су и највише заступљене, то су А и 0 крвна група, као и, наравно, све крвне групе које су РХ негативне. Што се тиче залиха, за сада су стабилне", каже др Петар Стојановић из Завода за трансфузију крви у Нишу.

Од почетка епидемије до сада у болницама у Врању и Нишу смањен је број операција, а сви ресурси су били усмерени на помоћ оболелима од ковида 19.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво