Полицијски час прави проблем узгајивачима и берачима јагода у шабачком крају

Домаће јагоде у пластеницима произвођачи у шабачком крају увелико беру. И у Горњој Врањској квалитет рода је добар, а због полицијског часа и забране кретање, берба и дистрибуција зреле јагоде су отежани.

У пластеницима, шабачи воћари јагоду гаје на око 50 хектара. Због пролећних мразева, берба касни али је квалитет слатког рода добар.

,, Почели смо да беремо пре седам дана,"каже Ненад Арсеновић, "тренутним родом смо задовољни. Са квалитетом јако задовољни. Тек сада очекујемо веће бербе, цена мислим да је коректна,између 270 и 300 динара.‘‘

Зреле плодове беру сваки други дан, углавном за сталне купце из већих градова. Принос по биљци је, кажу, око пола килограма.


,, Недостатак је неке увозне јагоде, која се у овом периоду провлачила по тржишту, па је тренутно  нешто веће интересовање за  наше јагоде. Са друге стране, имамо проблем са викендима када је ванредно стање, полицијски час, траје цео викенд и онда је то понедељак, уторак, среда- отимачина око јагоде,‘' каже Александар Максимовић

Због полицијског часа, организација бербе јагоде и долазак радника су отежани. У току викенда, проблем имају и са складиштењем.

[Цх: Иван Малишевић из Горње Врањске]
,, Ми водимо рачуна, контролишемо, по двоје беру у пластенику с једе и друге стране има три четири метра од њих, најмање, али  је проблем како да дођу људи. Кад је полицијски час не могу да дођу ни купци, а има их,"каже Иван Малишевић.


,, Дођеш два три сата, и мораш да идеш," каже радница Драгана Јанковић, " шта ћемо сада преко ових празника? Шта да радимо, њима пропада, а ми не можемо да зарадимо! Не радим у фирми од  20. тог марта, користим ово да зарадим!"

Следеће седмице почеће берба јагоде на отвореном, која се у шабачком крају гаји на више од 1.200 хектара. Произвођачи очекују да ће и ове године већину тог рода откупити Руси.

 

недеља, 05. мај 2024.
15° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се