Пет шлепера хуманитарне помоћи за Нишавски и Пиротски округ

У Ниш је стигло пет шлепера хуманитарне помоћи коју је држава обезбедила за све општине Нишавског и Пиротског округа. Пакети садрже храну, средства за хигијену и заштиту, а свака општина одлучиће којој ће категорији становништва усмерити помоћ.

За пет нишких општина, и десет локалних самоуправа Нишавског и Пиротског округа, пакети за социјално угрожене грађане. Из Ниша се дистрибуирају ка градовима, али и удаљеним планинским селима, а надлежни ће делити по приоритетима.

„Имајући у виду да општина Гаџин Хан припада групи неразвијених општина и претежно са старачким домаћинствима, тако да ћемо ове пакете управо њима поделити, и најосетљивијим групама", каже Марија Цветковић, председница Општине Гаџин Хан.

„Ми смо већ поделили пакете социјално угроженим породицама, првенствено корисницима новчане социјалне помоћи, али и лицима у стању социјалне потребе које у овом тренутку систем не препознаје, поготово лицима која су остала без посла. Имамо добар део људи који раде у Бугарској, а који су остали без посла", изјављује Владица Димитров, председик Општине Димитровград.

И општина Алексинац је из буџета издвојила око два милиона динара за помоћ корисницима Центра за социјални рад. Град Ниш је обезбедио пакете који ће пензионерима бити подељени преко градских општина.

„Постоје категорије становништва које су у социјалним потребама, а које не испуњавају услове Центра за социјални рад. То ћемо сагледати овим пакетима сада и они су добродошли" оцењује Ненад Станковић, председник Општине Алексинац.

Драгана Сотировски, начелница Нишавског управног округа: „Ову врсту помоћи не треба мешати са оном врстом коју је издвојила готово свака локална самоуправа из свог буџета. Подсетићу да је град Ниш издвојио 100 милиона динара за пензионере који имају примања до 30.000 динара, а да ће ове пакете добити остале осетљиве групе становништва."

Иако повољнија, епидемиолошка ситуација на југу Србије је несигурна, кажу епидемиолози.

„Морамо бити свесни да нам је неопходно да одржимо овај тренд, и односа и спремности здравственог система, али и спремности грађана да спроводе ове мере које су прописане. Ако се будемо држали тог односа и дисциплине, онда ћемо бити у ситуацији да кад прође 1. мај, да ли неке мере да ублажимо, али постепено", став је др Бранислава Тиодоровића, епидемиолога.

Подаци Кризног штаба за Нишавски и Топлички округ су да је у нишком Дому здравља у протеклих неколико недеља прегледано више од 15.000 људи, тестирано 2.570. Обимније тестирање становништва је и даље приоритет.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара