Крај пролећне сетве

У Србији је завршена пролећна сетва на два милиона хектара, колико је било и планирано. Сетва је, упркос ограничењима у време ванредног стања завршена на време у свих пет општина Средњег Баната.

Милан Стајић, пољопривредни произвођач из Зрењанина, пуних пет деценија бави се ратарском производњом. Пролећну сетву је завршио и поред свих проблема које су је пратиле овога пролећа, пре свега епидемија коронавируса.

"Данас завршавам сетву а за време короне било је без проблема, ми смо радили наш посао, нисмо били у контакту са људима и нисмо имали проблема са забраном. Све је спремљено на време, репроматеријал, гориво. Суша, суша нас убија, треба нам кише више него не знам чега, ово је Сахара", каже Милан Стајић из Зрењанина.

Од почетка сетве готово свакодневно са ратарима су на њивама били стручњаци пољопривредне стручне службе Зрењанин.

Кристина Салапура, директор ПСС Зрењанин, оцењује: "Пролећну сетву је карактерисала епидемија коронавируса, пољопривредни произвођачи који су морали да траже дозволу од Министарства пољопривреде да изађу на своје парцеле да би одрадили сетву и, на крају, недостатак влаге. На територији Средњобанатског управног округа нисмо имали довољан број кишних дана ни у у зимском, ни у пролећном периоду. Све остало је на време обезбеђено, репроматеријал као и  заштитна средства која ће бити коришћена после сетве."

Усеви засејани почетком пролећне сетве већ су изникли и ратари су кренули са заштитом биљака.

понедељак, 06. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара