Осмаци без треме другог дана пробе мале матуре од куће

Више од 65 хиљада ученика осмог разреда, у оквиру пробне мале матуре, данас полаже тест из математике. Проверавали смо какви су утисци током другог дана тестирања, али и како су у оквиру новог система полагања снашли ученици, али родитељи и наставници.

Уместо у школским клупама и са тестовима на папиру, осмаци пробну малу матуру полажу из својих домова, помоћу компјутера и мобилних телефона. Током другог дана тестирања, кажу, треме није било.

"Врло занимљиво, код своје куће смо од куће нешто радимо знамо да нас то сутра чека можда и у школи, али од куће радимо тако да нема треме. Српски је прошао најбоље, спремала сам се и математику али то је онако најтеже", каже Елена Стојчић, ученица осмог разреда из Краљева.


Током јучерашњег теста из српског језика, родитељи, кажу, било је много техничких проблема. Због тога је, Министарство просвете дало препоруку да се током тестирања из математике на онлине платформу "Моја учионица" најпре пријављују осмаци са територије Војводине, потом Београда, а од 16 часова и мали матуранти из осталог дела Србије.

"Првенствено је било нервозе због слања тестова, јер је био систем је јако пао, тако да смо имали највише око тога проблема, иначе овако што се тиче теста није био проблем, није био тежак", истиче Александра Стојчић, из Краљева.

Разредне старишине, кажу, да су задовољне резултатима својих ђака током прва два дана пробног тестирања, и да је већина ученика испоштовала њихов апел да током онлине испита користе искључиво своје знање.

"Ученици су урадили заиста пробни тест, радили су онолико колико су знали, испоштовали су савете нас наставника, испоштовали су савете министра да ураде и да провере себе где су у овом тренутку, како би и ми могли да усредсредимо своје напоре, односно да сад на неки начин применимо технике и организујемо да их упућујемо да раде оно што им недостаје", наглашава Милена Радовановић, наставница српског језика из Лознице.

Надлежни, тврде, да ће од сутра сва три теста  бити доступна и оним ученицима који нису имали могућности да пробу мале матуре полажу путем интернета.

недеља, 05. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара