Шабац између два Дана града

Шабац данас обележава Дан града у спомен на коначно ослобођење од Турака 1867.одине. Свечаности и уручење априлских награда заслужним појединцима сачекаће да прође ванредно стање.

Шабачку трврђаву 22.априла 1867.  напустио је последњи турски војник. Предају кључева града пешадијском капетану српске војске Лазару Цукићу становништво Шапца дочекало је са одушевљењем. Деценијама касније губе се трагови вековног присуства Турака. Шабац доживљава процват-извозио је жито а увозио културу.

,, Град на граници , пошто га је река Сава делила од Аустро-Угарске и уопште није чудо да су наши људи, наши Шапчани трговци и занатлије многе ствари успели да виде са друге стране Саве," каже Дејан Живковић, историчар.

 Иако су велика разарања Шапца у ратовима, због чега је добио име српски Верден, успоравала развој града, нове генерације се боре да му врате епитет прве вароши Србије. Са ефикасном општинском администарцијом, и сертификатом повољног пословног окружења и у време ванредног стања живот се нормално одвија.


,, Пре наступања једне овакве кризе Шабац је дошао до 40.000 запослених, дошао до великих инвестиција тако да имам једну од највећих индустријских зона у Србији , које су довеле до тога да смо отворили један велики пројекра Сава парк који ће обезбедити Шапцу једна нова плућа града, " каже Небојша Зеленовић, градоначелник Шапца.

 Између два рођендана, у Шапцу је отворено 90 привредних друштава и 376 предузетничких радњи. Запослено је око 2100 људи. Просечна нето зарада је скоро 53.000 динара, за око десет одсто више него лане. У индустријску зону инвестирано је милион евра, послодавци се труде да одрже пословање и у ванредном стању.


,,Чињеница је да сви послују у отежаним условима, али већих отпуштања није било. Привредни субјекти се придржавају прописаних мера на чему смо им веома захвални, каже Виолета Шестић, начелница Одељења за локални економски развој.

У Шапцу грађевинска сезона није прекидана-урађени су нови тргови, Соколана, Савска авенија, реконструише се насеље Бенска Бара.

Бројне спортске и културне манифестације, као што је обележавање 180 година позоришног живота,одложене су за јесен. Уместо тога, запослени су уз помоћ волонтера ангажовани на заштити здравља грађана. Подељено је 120 хиљада маски, од којих су неке са грбом града. Лепа вест је да у последња три дана није забележен ни један нови случај инфекције корона вирусом у Шапцу.

 

 

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се