Насеље Коњско гробље код Костолца, претеча данашње самоизолације

Док су неки силом прилика у самоизолацији, због епидемије вируса корона, неки су се на самовање одлучили добровољно и то пре више деценија. Тако живе поједини становници викенд насеља Коњско гробље код Костолца. Поред њих, ту су још и они који су мир и сигурност нашли на Дунаву.

Пензионисани фоторепортер из Пожаревца Миодраг Јоксимовић, још пре две деценије одлучио се на својеврсу самоизолацију у викенд насељу Коњско гробље на Дунаву, код Костолца. Спољни свет га одавно не дотиче.

"Шта се определиш, то је. Значи, то ти је лепо. Не бих могао више гужву да поднесем, схваташ?За нас овдашње не постоји спољни свет. Ми смо један круг. Чудно мало, али тако је", каже Миодраг.

Осим Миће и још пар староседелаца, на Коњском гробљу тренутно бораве и они који су се ту затекли уочи епидемије. Једна од њих је и Драгана Милановић из Ћурије.

"Месец и по дана сам овде, сјајно ми је. Гледам лабудове, дружим се са чика Мићом, слушам разне мудрости, едукујем се. Ревносни су, људи се плаше, а ја сам се одлучила да будем овде док све ово не прође", додаје Драгана.

Нису само становници Коњског гробља у самоизолацији. Неки су се определили да стан у великом граду замене лађом на Дунаву, попут Александра Симоновског из Београда.

"Кад су прогласили то ванредно стање и изолацију, ја сам сутрадан сео у брод и побегао. Једном у седам, осам дана жена дође ту, у Гај, донесе ми шта ми је потребно - хране, ствари и то је то. Све услове имам потребне у броду, малтене исто као код куће", задовољан је Александар.

Ипак, на Дунаву су најприсутнији риболовци. Спојили су лепо и корисно. Побегли су од градске гужве, а ако се нешто и упеца, утолико боље.

Због епидемије коронавирус на Дунаву се не могу видети туристички крузери. Плове само теретни бродови. И власници викендица на Коњском гробљу чекају крај ванредног стања да се врате. Само се за староседеоце попут Миће ништа није променило.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво