Одвојени и на ускршњи понедељак

Васкрс, највећи хришћански празник, слави се три дана. Први се прославља у кругу најуже породице, а другог дана , на Васкршњи понедељак , обичај је да се угошћавају кумови, родбина и пријатељи. Забрана кретања због епидемије ове године то онемогава.

Видео позивом и песмом Анка Миладновић је празничну радост унела у бакин и декин дом. Први пут за седам година на овај празник нису скупа.

"Недостају, али прилагодили смо се ситуацији. Следеће године биће боље. И једва чекамо да будемо сви заједно," кажу Верица и Живојин Манојловић.

"Морамо да будемо јаки , да издржимо, да слушамо лекаре," каже Миљана Миладиновић. "Нажалост, нисмо могли ни у цркву да одемо, али ето, ми обављамо те наше православне обичаје. Кадимо се, помолимо се богу. Не можемо да прославимо заједничким ручком, али у срцима смо наравно увек заједно,"поручује Миљана.

На празнично уређеној трпези за сваког од бројних чланова породице, које са нестрпљењем ишчекује да сретне, Анка је одредила по једно јаје.

Брига за најдраже јаче је од жеље да се током празника друже, па млађи Миладиновићи избегавају и сусрете са баком и деком у кућном дворишту. Традицију васкршњег куцања јајима , симболом рађања новог живота, прилагодили су новим околностима, са надом да ће самодисиплином у изолацији из епидемије сви изаћи као победници.

 

недеља, 28. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво