Боравак у кући инспирација младим цртачима у Врању

Школа анимираног филма из Врања већ 33 године окупља младе аниматоре, припремају филмове различитих техника, освајају награде. Током ванредног стања нема радионица, али има идеја. Млади аниматори припремили су филм о томе шта раде у својим кућама током трајања забране кретања.


Одслушају наставно градиво, ураде домаће задатке, и остаје да им да слободно време добро осмисле.  То пренесу на папир,  сликају мобилним телефоном, и настане анимирани филм.

‚‚Пошто ја јако волим да читам књиге, нацртала сам себе како читам књигу, поред свега тога чула сам да ћемо добити још нека задужења и веома се радујем, остани код куће", каже Уна Недељковић, члан ШАФ-а.

‚‚Направила сам сталак за шминку, од најобичније кутије за ципеле и пар бојица, темпера и лепка, тако да ово би била порука свим младим људима којима недостаје та слобода, да слобода није само у изласцима, у путовањима, слобода се налази у малим стварима, можете да истражујете, да се бавите собом, проводите квалтетно време са својом породицом", истиче Сташа Цветковић, члан ШАФ-а.

За класичан анимирани филм потребан им је студио, професионална опрема коју имају у својим просторијама. Овај, у комбинованој техници, припремало је петнаесторо младих аниматора, уз помоћ ментора.

‚‚Основна идеја је била да ураде нешто у било којој техници, шта раде код куће у току слободног времена, е сад неко је радио, неко је цртао, неко је радио неке предмете, неко је склапао лего коцкице, тако да су била онако, што се каже, креативна, и од тога смо направили један анимирани филм у комбинованој техници", каже Мирослав Ђерић, директор ШАФ-а.

Школа анимираног филма у Врању ради од 1987. године, први филм био је ‚‚Кутија‚‚ групе аутора. До сада су припремили и приказали више од тристотине филмова, освајали бројне награде, организују интернационалне дечје радионице, светски Фестивал анимираног филма, Златни пуж.
уторак, 07. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара