Повртари на муци - како до купца

Затварање пијаца отежало је пласман произвођачима раног поврћа у Житорађском крају, који ће морати да се прилагоде новим условима тржишта и савладају технике продаје путем интернета. Истраживали смо колико њих је то учинило и на који начин сада пласирају своју робу.


Небојша Михајловић из Пејковца годинама је рано поврће, пре свега краставац и парадајз, продавао на Нишкој пијаци.

"Имам проблем са продајом краставца. Сналазим се како знам и умем. Имам неке пријатеље који држе радње у Власотинцу, па сам њих активирао да ми помогну у овој ситуацији док не прораде пијаце", каже Небојша Михајловић,произвођач из Пејковца.

Небојша истиче да су овде улагања вишеструко већа, јер се ради о производњи у затвореном, али му рано поврће, након зиме, доноси први приход.

"Улагања су много велика, пластеници под грејањем. Потрошио сам 60 метара дрва да грејем пластенике. Дајбоже да вратим уложено за дрва, посао и све остало, тешко", истиче Небојша.

"Да ли ће бити боље или неће, ко то зна, видећемо. Двадесет година смо давали једним људима, сад ништа, не раде на пијаци, и нема",  каже Снежана Михајловић, произвођач из Пејковца.

Има и оних који су се организовали,те купци директно купују од њих, али размишљају да робу продају и путем електронске пијаце.

"Ја имам своје муштерије. Продајем у пиљари. Нјих четири, пет, држимо, тако да имамо ми, снашли смо се некако", истиче Драган Тодоровић, произвођач из Пејковца.

"У задњих пар дана смо преко сто произвођача пријавили на електронску пијацу. То је још један вид могућности да пољопривредни произвођачи пробају да продају своје производе, јер, као што знате, пијаце су затворене, кретање је отежано, тако да радимо на томе" каже Радован Бјелица, саветодавац Пољопривредне стручне службе из Прокупља.

У Житорађском крају има више од хиљаду регистрованих робних произвођача поврћа, који су дневно продавали више десетина тона раног поврћа на пијацама широм Србије.
субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се