У општини Кнић нема заражених, примењују се све мере заштите

У други месец ванредног стања општина Кнић улази без заражених коронавирусом. Из Општине поручују грађанима: наставимо тако, останимо дисциплиновани и здрави.

На територији општине Кнић ни после више од месец дана од увођења ванредног стања и проглашења пандемије, нема заражених коронавирусом. Општински штаб за ванредне ситуације, у сарадњи са свим службама налаже, спроводи и контролише примену свих мера Владе Србије и предузима додатне мере примерене условима живота на територији општине.

У амбуланти за респираторне инфекције и фебрилна стања у Гружи прегледано је више од 100 пацијената, пет је узорковано и налази код свих пет пацијената били су негативни на вирус САРС-КоВ-2. У борбу против пандемије у Дому здрвља у Книћу ангажовано је 50 медицинских радника, од чега 20 лекара, 27 медицинских сестара и три лабораторијска техничара.

Општина организује превоз за здравствене раднике који живе у околним местима. Дом здравља ради по посебном режиму, амбуланта за фебрилна стања у Гружи сваког дана од 7 до 22 часа, Служба хитне медицинске помоћи 24 часа дневно, а остале службе раде у оквиру централне зграде у Книћу.

Општина Кнић je, одмах по увођењу ванредног стања, формирала волонтерску службу која има више од 50 чланова. У организовање помоћи и обиласка старачких и самачких домаћинстава, осим волонтера, укључени су одборници, већници, председници месних заједница, чланови Ловачког удружења "Владан Милошевић".

Формирала је такође и кол центар за грађане и посебан кол центар за психолошку и педагошку подршку ђацима и родитељима. Ради и кол центар Црвеног крста.

Кнић је веома разуђена општина, има 36 села и површину од 413 квадратних километара, али волонтери стижу до најугроженијих.

Преко територије општине годишње прође седам милиона возила, тако је и сада у условима ванредног стања. У општину је дошао велики број грађана из иностранства и осталих крајева Србије, закупљују се и викендице и сеоска домаћинства. Ипак, мере се примењују, већина је дисциплинована тако да за сада нема заражених.

Посебна пажња посвећена је додатној хигијени и дезинфекцији. Радници "Комуналца", у сарадњи са крагујевачким ЈКП "Шумадија", једном недељно дезинфикују улице и јавне површине у најпрометнијим местима у општини. Дезинфиковане су стамбене зграде и све јавне установе, Дом здравља, сви објекти Поште, Полицијска станица и просторије општине Кнић.

У осам места у општини постављени су канистери са натријум-хипохлоритом за грађане са детаљиним упутством за коришћење, канистери се редовно допуњују. Натријум-хипохлорит за грађане руководство општине обезбедило је донацијом од компаније "Милановић третман вода" Братислава Милановића из Крагујевца.

Волонтери општине сваког јутра дежурају у локалним продавницама када се обавља безбедна куповина за старије од 65 година, у сарадњи са локалним трговцима организује се рад трговина у свим деловима општине. Волонтери ће и сутра ујутру бити са најстаријим грађанима општине Кнић. 

О свим мерама превенције и заштите грађани су обавештени преко општинског сајта и Фејсбук странице, волонтери постављају штампана упутства у све крајеве општине, на најпрометнијим местима како би што већи број људи био информисан. Појачано ради служба геронтодомаћица чији рад, такође финансира општина.

Кнић је неразвијена општина у којој је пољопривреда примарна делатност, у сарадњи са надлежнима у Полицијској станици, чини се све да се помогне ратарима, воћарима и осталим пољопривредницима у процедури добијања дозвола како би обавили пољске радове.

Општина је покренула електронску пијацу како би повезала произвођаче и купце и помогла својим пољопривредницима да и у овој ситуацији продају своје производе. 

"У овим веома тешким временима када су животи свих нас угрожени, показали смо зрелост, одговрност и хуманост због чега можемо да будемо изузетно поносни" истичу у Општини.

Општина Кнић се захваљује свим службама, сваком запосленом који је одговорно и пожртвовано обављајући свој посао у изузетно тешким и опасним условима, допринео да се спречи ширење заразе коронавирусом на територији општине.

"Велика захвалност и грађанима који су показали високу свест и дисциплину у поштовању мера превенције и заштите. Останимо одговорни, хумани и сложни. Здравље свих нас зависи од сваког појединца. Останимо здрави!"

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се