Онлајн гласање Ужичана о трошењу буџетских пара

Ресорно министарство је прогласило Град Ужице, за локалну самоуправу са најбољом праксом у области транспарентности и учешћа јавности у раду локалне самоуправе. Награда је 2,6 милиона динара,а овај новац ће бити уложен у један о три понуђена пројекта који ће грађани изабрати. У време пандемије, а да се не би губило време, ту одлуку ће грађани донети онлајн гласањем, на сајту Града.

Пресудиле су транспарентност и учешће  јавности  у креирању буџета, као  и успех   пројекта „Удружимо се" у оквиру програма „Реформа пореза на имовину",  и Релоф програма, када је град реализовао 13 идеја неформалних група грађана.Тако је грађанима омогућено, не само да учествују у доношењу одлука о трошењу буџетских средстава, прикупљених по основу пореза на имовину, већ и да предлажу шта ће се тим средствима финансирати.

„Најлогичније је да се средства која су намењена за грађане искористе  ту где је најпотребније. Ми имамо то игралиште, није баш у најбољем стању и било би нам драго да се то мало среди", рекао је 6. децембра прошле године  Добринко Милојевић, из Ужица. 

Тако је и било, а сада су на реду  нови подухвати -  реконструкција дела Малог парка, изградња игралишта на Мегдану или реконструкција спортског терена на Градској плажи, а један од та три пројекта Ужичани ће одабрати,  гласањем онлајн, на сајту Града.

„Наши суграђани, до краја априла имају прилику да се путем онлајн анкете на градском сајту изјасне како да се утроши ова награда, који је пројекат приоритет и да се одмах након окончања ванредног стања крене у реализацију тог пројекта. Већ за неколико дана ми имамо око 2.200  учесника те анкете и верујем да ће до краја априла још расти тај број људи који ће се изјаснити и то показује да смо на добром путу", каже Миодраг Петковић, члан Градског већа, Ужице.

Уз добијена средства из буџетског фонда Министарства  за државну управу и локалну самоуправу, Ужице је награђено и са 960.000 динара, које је доделила Стална конференција градова и општина, из донаторске линије Свиспро. Дакле, укупно 3.560.000 динара , за један од три понудјена пројекта, о којима  Ужичани увелико гласају. Заинтересовани су и за наставак
пројекта  локалног пртнерства „Удружимо се", за који је ове године обезбеђено укупно  13 милиона динара, а јавни позив ће бити расписан одмах по укидању ванредног стања.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара