Почео мрест скобаља у Рибници и Лопатници

Свакодневно говоримо и сви смо усмерени на новости о ковиду 19, али природа не може да чека. Повољни услови и одговарајуће температуре испунили су рибом плитке планинске реке, притоке Ибра и Западне Мораве. У овом призору, за разлику од претходних година, овог пролећа уживају само рибочувари.

После много препливаних километара и то узводно, што је могуће само у време мреста, скобаљи су из Дунава и Велике Мораве започели овај природни процес у плитким рекама Рибници и Лопатници. Шљунковито дно и повољна температура одлични су услови за мрест.

"Нама рибочуварима је много лакше за посао, радимо са полицијом 24 сата и сви се трудимо да очувамо ово благо природе тренутно које имамо", каже Слободан Илић из рибочуварске службе "Видре" из Краљева.

Одсуство људи утицало је на знатно већи број јата риба у овим рекама. Рибочувари, који дежурају 24 сата, немају много посла.

"Све су притоке Ибра и Западне Мораве, пуне су рибе, свуда је изашао, мрест је у пуном јеку, и много је лепо видети када се река пени, кад је пуно те рибе свуда, она је изашла у све најмање притоке где никада није излазила", мишљења је Слободан Илић, рибочувар, те додаје: "Апел и са воде, ми радимо 24 сата трудимо се да очувамо наше природно благо, молим вас, останите код куће."

Након мреста, који траје 10-ак дана, скобаљи се враћају у матичне реке. Ипак, одређен број остаје, што свакако утиче на повећање рибљег фонда.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се