Ћуприја: Ситуација се нормализује, поново тестирање здравствених радника

На територији Поморавског округа, још увек највећи број особа са потврђеним вирусом је у општини Ћуприја. У ћупријској општој болници, поједина одељења била су затворена па су пацијенти преусмеравани ка болницама у Јагодини и Параћину. Ситуација се полако нормализује а ових дана очекује се и поновно тестирање здравствених радника који су били у изолацији због контаката са особама код којих је вирус потврђен.

Неколико одељења ћупријске болнице од почетка је опредељено за рад са пацијентима код којих се сумња на вирус корона, али су поједина одељења затворена због здравствених радника који су били позитивни приликом тестирања. Одељење хемодијализе дневно збрине 80 пацијената са територије округа,алтернативе у најближим болницама нема па су предузете и додатне мере заштите.

"Од тога да се ради скрининг кад их довозе из свих општина поморавског округа  до тога да их при улаззу код нас ако су сумњиви буду дијализирани у посебно изолованим собама и после тога упућену у респираторне амбуланте. Стварно покушавамо да направимо апсолутно један максимум, ако је могуће рећи да постоји максимум мера предострожности", истиче др Иван Милојевић, в.д. директора болнице.

Савети из праксе  као препорука стижу и од руских лекара који већ недељу дана свакодневно обилазе болницу у Ћуприји.

"Од неких ствари које су можда би се могло рећи периферне али И значајне типа чек листи  да ли је нешто дезинфиковано, да ли је кварцовано до онога да устројимо практично и пут запосленог и пут пацијента где се ко облачи, направили смо и зоне које су зоне безбедне које нису, и стварно су људи упорни и врло добронамерни", истиче др Милојевић.

Општински штаб за ванредне ситуације у сарадњи са министарством просвете договорио је да се у случају потребе за збрињавањем већег броја пацијената простор школе за музичке таленте и ученички дом "Срећно" преуреде за ту намену.

"То је негде 250 лежећих места, оно што је врло битно на те две локације су и кухиње, да су те две локације представљене као локације које су у Ћуприји намењене за оне болеснике са лакшом дијагнозом", каже Нинослав Ерић, командант штаба за ванредне ситуације.

Забрану кретања од 60 сати локална самоуправа искористила је да новим асвалтом пресвуче целу деоницу ћупријског моста. Због велике фреквенције саобраћаја на овом регионалном путу до сада су само саниране ударне рупе, па је забрана кретања била добра прилика да се уради комплетна реконструкција од једне до друге банкине моста.

Из локалног буџета обезбеђена су и средства за шест хиљада пакета, а помоћ ће добити сви пензионери чија су примања мања од 30 хиљада динара.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара