Пријепољски повртари пред новим изазовом - електронском продајом

Са више десетина хектара под пластеницима, Општина Пријепоље је међу највећим произвођачима раног поврћа. Због ванредног стања и затварања пијаца, пријепољски повртари сад не могу да продају рано поврће које је осим до суседних општина, стизало и до тржишта у Црној Гори. На иницијативу локалног Удружења повртара „Браво“, општина је организовала електронску продају и упутила апел локалним трговцима да им помогну у откупу раног поврћа.

На измаку једне  и прагу нове, пластеничке производње, пријепољски повртари  још увек су на почетку. Уместо на пијаци и у радњама, њихово поврће је  у пластеницима.

„Два пластеника сам скроз дао само свињама, делио комшилуку бесплатно,један сам заорао а један стоји комплетно, видећете спанаћ, немам коме да продам, пијаце затворене, далеко смо од великих градова, тако да немамо шансе", каже Милосав Дукић, председник Удружења повртара "Браво".

„Ја опет да рекнем, тамо нешто скидам, продајем. Лука тамо има 250 кг, то је сигурно било 6, 6,5 хиљада веза, ротквица 1,5 хиљада, спанаћа ту сад тамо не знам, али шта је ту је", истиче Елмедин Хасанагић, повртар из Пријепоља.

И мали и велики, произвођачи са више десетина пластеника,  сада су пред новим изазовом - како организовати летњу производњу.

„Ово поврће смо обично користили да купимо семена, ђубрива и остале пестициде, да произведемо пластеничку, летњу производњу, краставце, паприку, парадаиз, кромпир и остало", истиче Милосав Дукић.

„Боримо се али ово ће да буде, ако се буде продужило за расад, то ће бити проблем", додаје Елмедин.

У трци с временом и настојању да предупреде веће штете, представници пољопривредне службе, обишли су повртаре  и упутили апел власницима локалних трговина да им помогну.

„Направили смо спискове и пољопривредна служба је доставила те податке нашим трговцима, продајним објектима и замолила их да их контактирају и да пробају преко својих трговина да пласирају ове пољопривредне производе који су сезонског карактера", каже Драгољуб Зиндовић, председник Општине Пријепоље.

„Део општинског сајта ми ћемо ангажовати за понуду и потражњу пољопривредних производа. Сви пољопривредни производјачи, могу доставити или електронским путем на мејл или директно у пољопривредну службу, своје личне податке са вишковима својих пољопривредних производа", истиче Небојша Жунић, члан Градског већа задужен за пољопривреду.    

Осим са до сада евидентираним, списак се може  допунити са новим, именима пољопривредника који имају вишкове, не само поврћа већ и других производа.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво