СОС телефон за жене у Врању доступан 24 часа и током ванредног стања

И током ванредног стања, СОС телефони за жене жртве породичног насиља раде. У Врању је телефон доступан током читавог дана и ноћи, а на позиве се консултанткиње јављају од куће, канцеларија је привремено затворена. Поред позива телефоном, жене и преко друштвених мрежа комуницирају, питају за савете, пишу о проблемима.

СОС телефон за жртве насиља први пут је зазвонио пре 18 година. Tоком године региструју око 800 позива, пружају подршку, дају правне савете, упућују на институције. Звони и током ванредног стања.

"Оно што могу да кажем јесте да је нама број позива у овом месецу повећан 15 одсто у односу на претходни месец, заправо позиви су нам као у јануару, када је породица код куће, када су празници, међутим, ми очекујемо повећање броја позива имајући у виду податке који стижу из света", каже Мирослава Деспотовић.

Не раде из канцеларије, али сви позиви стижу до њих. Одговарају на питања да ли су изречене мере насилнику о удаљењу из стана и даље на снази, шта се дешава када су приморане да током забране кретања напусте домове.

"Свесни смо чињенице да ће насилници сада злоупотребити ове забране, које су тренутно на снази, ту пре свега мислим на забрану кретања, као и поруку о социјалном дистанцирању, да на тај начин повећају моћ и контролу коју имају над жртвом и да је заправо спрече још додатно да одржава контакте које је она имала раније, контакте са рођацима и пријатељима који јој евентално могу помоћи", додаје Мирослава Деспотовић.

"Наш телефон и даље ради, ми дежурамо 24 сата, ту смо за све позиве свих жена које у изолацији морају да буду у истом простору са особама које су пре овог ванредног стања вршиле насиље над њима", истиче Сузана Антић Ристић из Одбора за људска права.

Упућују их на полицију, да пријаве насиље. Ако жена није у могућности да позове СОС телефон, може и да пише преко друштвених мрежа, или да пошаље мејл. Поручују да се насиље може зауставити и током ванредног стања.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво