Банатски повртари удружени у продаји производа преко интернета

Повртари из Јужног Баната имају велики проблем после одлуке да се затворе све пијаце, јер нису продали ни старе, а ускоро стижу и нови производи. Зато су одлучили да оснују задругу за пласман свог воћа и поврћа.

Драган Лазаревић из Глогоња на 2,5 хектара узгаја млади кромпир и на пола хектара прокељ. Као и свим другим повртарима који су много уложили у производњу, затварање пијаца представља  велики проблем, јер пролећни производи пристижу, а произвођачи су остали без места где су зарађивали своју плату.

"Сви маркети су страни и ми сад треба да водимо борбу са њима који су већ организовани. Како ми сад ту да уђемо кад они већ имају своје добављаче, то је врло тешко. Највећи проблем је пласман робе, није производња", каже Драган Лазревић, повртар из Глогоња.

Данаил Вучковски, председник Удружења повртара "Глогоњ" и произвођач белог лука, сматра да је оснивање задруге тренутно најбоље решење за све повртаре. До краја недеље ће организовати онлајн куповину и покушаће да на тај начин ступе у контакт са својим купцима.

"Идеја је да произвођачи из целог Јужног Баната достављају робу у Панчево. Ту ћемо паковати робу у једнократну амбалажу, да бисмо спречили ширење вируса и онда ћемо сопстевним возилима наше производе развозити људима на кућну адресу", истиче Вучковски.

Тренутно повртари не размишљају о заради. Продаваће робу по садашњим ценама, иако ће имати веће трошкове, али циљ им је да сачувају робу од пропадања и да врате бар део уложеног новца који ће им бити неопходан за заснивање нове производње.

недеља, 28. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво