Даваоци крви хумани и током ванредног стања

И током ванредног стања организују се акције прикупљања крви, крв је стално потребна пацијентима. Бујановачки Црвени крст и нишки Завод за трансфузију организовали су акцију, прилагођену смерницама и инструкцијама о спречавању ширења инфекције корона вирусом.

Одабрали су већу просторију, хол Дома културе, ту има довољно места за све оне који  желе да помогну. Редовно дају крв, одазвали су се и сада.

 

 

‚‚Чисто сам навикао тако и због хумане сврхе, желим да помогнем онима којима треба, не могу другачије, па овако", каже Игор Јаћимовић из Бујановца.
‚‚Дајем крв зато што је то хумано, ово ми је 69 давање крви , крв је неопходна свима", истиче Љубиша Милошевић из Бујановца.
Редовне су акције широм Србије, са појачаним мерама опреза. Обавезна је дезинфекција, о томе брину и волонтери.
‚‚Наш задатак је да дезинфикујемо места на коме се попуњавају упитници, да обезбедимо раздаљину између добровољних  даваоца крви, безбедну раздаљину", наглашава Милан Симоновић, волонтер Црвеног крста.
Крв не могу дати особе које су претходних месец дана путовале ван земље, са повишеном температуром или ако су били у контакту са неким болесним. Сви остали  могу.
‚‚ Залихе крви су стабилне, мало је мања потражња због ситуације која је тренутна, али за сада стабилна је ситуација, али што се крви, крв је увек потребна. - Због тога су ваше акције и даље редовне? Тако је , ми радимо по нашем плану и програму, једино школе и факуктете тренутно не. због тога што нису у функцији, али све остале акције се по плану одвијају", каже Др Петар Стојановић, Завод за трансфузију крви из Ниша.
‚‚Крв у овом тренутку је потребна, да се операције и даље раде и да крв треба свакодневно и да наша активност по питању прикупљања крви не треба да стане", истиче Братислав Лазаревић, Црвени крст.
Брину о резервама крви, али и о најстаријим суграђанима, сиромашнијим, самохраним родитељима. Црвени крст, у сарадњи са градским штабом, припрема породичне пакете, намирнице и средства за хигијену, за најугроженије.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се