Историја Долова у дигиталном формату

Дом културе у Долову започео је процес дигитализације културно-историјског наслеђа, захваљујући новцу добијеном од Министарства културе. Скенирају се и презентују документа, фотографије и књиге и на тај начин промивише село, које има значајне споменике културе.

У доловачком Дому културе, који ове године обележава 60 година од оснивања, започет је процес дигитализације богате архивске грађе и презентације на интернет сајту.

Ту се могу видети албуми са старим фотографијама, манифестацијама и догађајима у селу, старе мапе и документа, књиге о двема црквама, које су заштићени споменици културе, подаци о писаној историји места од пре 360 година.

"Први назив Долова је Долови. О томе сведочи запис у Пећком катастигу из 1660. године о донацији мештана Пећкој патријаршији", каже Јована Радоњин из Дома културе Долово.

Средствима које је одобрило Министарство културе купљена је опрема, тако да ће се дигитализација наставити обрадом црквених и приватних архива.

"Културно-историјско наслеђе је део нечега што ми желимо да прикажемо, сачувамо, оставимо млађим генерацијама и лоцирамо шта је било занимљиво у прошлим временима, како би развијали културно-туристичке потенцијале овог места", каже Мирослав Првуљ, директор Дома културе Долово.

Подаци које посетиоци сајта Дома културе могу сазнати је само позивница да посете ово место и обиђу знаменитости, као што је родна кућа познатог композитора Аксентија Максимовића.

"Он се бавио компоновањем музике за оригиналне српске позоришне комаде, тако да је написао и песме за драму "Максим Црнојевић" Лазе Костића", наводи Јована Радоњин.

Уз процес дигитализације Дом културе планира и отварање изложбе, која би презентовала њихов рад.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара