Зашто се не прикупља смеће у прокупачким селима

Иако је по Уговору, потписаном још 2011. године са Градом Прокупљем, аустријска фирма "Пор Вернер и Вебер" у обавези да, осим на градском подручју, комунални отпад прикупља и у селима, ова услуга је заживела у само четири од укупно стотинак сеоских месних заједница. Овакво стање за последицу има све веће загађење животне средине, а пластичних кеса, флаша и осталог смећа све је више по ливадама, житарицама и воћњацима.

Драган Пешић данима прикупља, углавном пластични отпад, у свом воћњаку, који ветар доноси са гробља. Каже да овакво стање траје деценијама, али да последњих година поприма све озбиљније размере.

 

"Ветар ту чим дуне, он одма носи и по гранама, по целом воћњаку, свуда около. И велики је проблем, уопште, загађење средине, може доћи и до заразе", каже Драган Пешић из Булатовца.

Сличне проблеме имају и у оближњој школи.

"Причамо о здравој храни, о очувању природе и о здравој средини, о здрављу, а онда кад изађу напоље, већ испред врата их дочека смеће, дочекају их кесе, које ветар донесе са оближњег гробља", наводи Љиљана Арсенијевић, учитељица у Булатовцу.

Да може и другачије, видљиво је већ на први поглед у Малој Плани, једном од малобројних села, где се већ четири године, смеће организовано сакупља и одвози. Постављен је контејнер.

"Добра ствар, људи искоришћавају тај контејнер да се не би заразили, поштено и редовно долазе, сваки петак долази камион, узимају смеће", каже Драгиша Савић из Мале Плане.

У еколошкој групи "Заштитимо реку Топлицу" истичу да су више пута до сада указивали на потребу стриктног спровођења важећих одлука о прикупљању отпада и на сеоком подручју.

"Фирми, која се бави тиме, вероватно је то мало неисплативо, али надам се да ћемо успети нашом борбом, тј. нашим сугестијама, да и њих натерамо да раде свој део посла, како је то уговором предвиђено", каже Влада Вељковић, из Еколошке групе "Заштитимо реку Топлицу".

Проблем није у нама, већ у "неразумевању представника села", тврде у фирми "Пор Вернер и Вебер", због чега нису у могућности да спроведу уговорну обавезу на целој територији Прокупља. А док се то не деси, у градској администрацији најављују акције чишћења.

"Једно се односи на физичко отклањање дивљих депонија, по пријави грађана и по пријави наших инспектора, а други део акције биће едукација и рад са становништвом", рекао је Филип Јовановић, већник Града Прокупља.

Осим земљишта, у Топличком округу угрожени су и водотокови, на чијим се обалама, по правилу, налазе највеће дивље депоније.

понедељак, 06. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара