Мигранти у Српском Итебеју

Мештани села Српски Итебеј чије куће се налазе на крају насеља и путу ка румунској граници, траже да се повећа степен заштите и спречи да им мигранти улазе у куће. Са каквим се све проблемима суочавају мештани овог села, истраживао је Миле Новаковић.

Мештани са којима смо разговарали су затицали полупана стакла, испретуране и испремештане ствари по кући. Жалили су се због тога и покрајинском премијеру. У питању су најчешће објекти у којима нико не живи. Куће имају струју и воду, користе се као викендице или породична економска домаћинства. У кући коју смо ми обишли доскора је живео отац оштећене, али се због болести иселио. У Српском Итебеју кажу да је на две локације пријављено десетак обијених кућа, али да се сумња да их има више пошто их власници нису обилазили током зиме.

Стеванка Јовичин Цензор из Српског Итебеја затекла је хаос: "Све испретурано, испремештано, прљавштина, остаци после њих, прљава постељина, њихова прљава гардероба. Чак смо затекли мигранте како спавају ту, полицајац их је пробудио, изашли су напоље."

Милан Павлов из Српског Итебеја напомиње да чешће долазе из Румуније: "Одакле њих толико из Румуније, то заиста не могу да схватим. То је по њих 20-30 у нашој улици..."

"Одавде има око 2км до румунске границе, они ту долазе ноћу, одлазе до границе, шта тамо раде, Румуни их враћају, одузимају им све", наводи Велимир Петровић, председник МЗ Српски Итебеј.

На основу података Полиције може се закључити да није реч о масовној појави. Наводе да су идентификовали држављанина Алжира који је украо аутомобил у Житишту, затим држављанина Палестине који је у Радојеву из куће узео гардеробу и сат и они су процесуирани. Што се тиче Српског Итебеја идентификовано је више држављана Либије, Сирије и Египта који су ушли у две напуштене куће. Обавештено је надлежно Тужилаштво које се изјаснило да нема елемената кривичног дела. Проблем је како можемо сазнати што се не може утврдити идентитет миграната, ни да ли су малолетни, што је по нашим Законима важан детаљ за вођење поступка.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се