Врањанке освојиле свет, СОС кутак за девојке награђен у Лондону

Врањском Одбору за људска права у Лондону уручена је светска награда "Са и за девојке". То је признање Одбору и њиховом програму "СОС Кутак за девојке". Од 170 кандидованих, награђено је 25 организација које се боре за права девојака.

Дејана Стошић, амбасадорка младих Србије у европској мрежи "Жене против насиља" каже да сваких 10 минута 1 девојка у свету умре због последица насиља, и упозорава: "Девојке, победите себе, не заслужујете да живите живот у насиљу."

Подаци упозоравају, девојке и девојчице трпе насиље, али се све више и оснажују да говоре о томе, траже помоћ. У "СОС Кутку за девојке" у Врању са вршњакињама разговарају о томе, али и о препознавању, заштити, оснаживању.

Наталија Димић, активисткиња СОС кутка за девојке у Врању сматра да неће бити мира док свака од нас не буде мирна, сигурна и спокојна у себе, као и на улици.

"Са и за девојке" је фонд за девојчице, једанаест организација је покренуло иницијативу да награде оне који се залажу за права девојчица. У региону за Европу и централну Азију поред удружења из Русије, Немачке, Украјине и Босне и Херцеговине, награђен је врањски Одбор за људска права.

"Награда нама даје велику снагу да и даље у нашем друштву у Србији генерално и овде на југу Србије радимо заједно на спречавању евидентног и видљивог насиља над девојчицама које јесу једна јако осетљива категорија у нашем друштву", каже Сузана Антић Ристић, из Одбора за људска права. 

СОС телефон је за 18 година рада примио 12 хиљада позива, 6.500 жена из Пчињског округа је затражило помоћ и подршку да изађе из породичног насиља.

"Упућујемо их на организације и институције којима могу да се обрате, пре свега на полицију, Центар за социјални рад, Основно јавно тужилаштво. Дајемо им информације о самим процедурама кроз које ће проћи када буду покренуле све те поступке", наводи Мирослава Деспотовић, СОС телефон у Врању.

СОС Кутак за девојке основан је пре 3 године, при Одбору за људска права. Обучене волонтерке реализују радионице, трибине, перформансе, разговарају са вршњакињама о препознавању насиља.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се