Вакцине против хуманог папилома вируса бесплатне у Шапцу

Шабац је први град у Србији који ће финансирати набавку вакцина против хуманог папилома вируса, који је најчешћи узрок рака грлића материце. Одлука је једногласно усвојена на седници Скупштине града, а набавка вакцина, критеријуми и приоритети имунизације биће прописани Правилником.

Марији Ратковић је помоћница градоначелника града Шапца задужена за младе, и едукатор у превенцији рака грлића материце, са којим се суочила пре три године.

На њену иницијативу, а уз подршку градског Савета за здравље и свих одброника, вакцина против хуманог папилома вируса куповаће се новцем из локалног буџета.

"Град је недвосмислено стао на страну јавног здравља, и негде начинио тај први корак, неку законску регулативу о финансирању ове врсте превенције. То наравно мора да буде усклађено са другим облицима, едукација, информација које се шире, дезинформација које се шире, и боорбе против дезинформација, борбе против незнања", изјавила је Ратковићева.

Вакцина против хуманог папилома вируса је на листи препоручених, али њену набавку држава не финансира.

"Вакцина је доступна, али је проблем у томе што је она готово неприуштива. Она кошта између 200 и 300 евра. Зависно од тога у којим годинама се прими. До 14 године је 200, после тога 300", казала је Ратковићева. 

Др Бранко Мишић, гинеколог шабачког ДЗ "Др Драга Љочић", сматра да би било најбоље вакцинисати и девојчице и дечаке у одговарајућем узрасту.

"Пре ступања у сексуалне односе, јер ће се тако спречити ширење вируса. Али и жене које ће бити вакцинисане, морају долазити на прегледе, управо из тог разлога што постоје неки други типови који нису у вакцини", навео је Мишић.

Едукација деце и родитеља и редовни прегледи, најважнији су за превенцију, истичу лекари.

"Морам да нагласим да рак грлића материце није једино што хумани папилома вирус може да направи. Он може да доведе до различитих других карцинома", указала је др Снежана Гавриловић, педијатар ДЗ "Др Драга Љочић".

Како се наводи у образложењу усвојене Одлуке, из буџета града Шапца финансираће се набавка вакцина за сву децу чији родитељи буду заинтересовани за ову врсту имунизације.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се