Затворску казну користи да заврши факултет

Ресоцијализација је највећи проблем са којим се суочавају бивши затвореници. То често доводи до враћања на стари модел понашања, па је у затворима највише повратника. Ипак, има и оних који током издржавања казне - студирају.

Када се нашао у позицији да погрешне одлуке плати слободом, 37-годишњи осуђеник у Казнено-поправном заводу у Нишу помислио је, каже, да му се ту завршава живот. А онда је одлучио да вишегодишњу затворску казну искористи да оствари своју велику жељу – да заврши правни факултет који је давно запоставио.

"Ако сам већ ту где јесам, ја морам то да искористим на најбољи могући начин, како би после изласка имао квалитетан живот, да могу да живим поштено, да оснујем породицу, да живим од свог рада", каже осуђеник КПЗ Ниш.

До краја има још пет испита, у свему му помаже супруга која му доноси књиге и пријављује испите а ту је и подршка надлежне установе.

"Право на школовање имају сва наша осуђена лица, осим основне школе, ванредно средње школе, имамо пар да кажем светлих примера да осуђеници завршавају факултет током извршавања казне затвора у нашем заводу", каже Дејан Панић, управник КПЗ Ниш.

Том приликом одобрава им се излазак у пратњи службе за обезбеђење, наводи Панић и додаје 
да је све више оних који се опредељују за неку од практичних обука.

"Након спроведене обуке и добијених цертификата који немају затворска обележја у погонима Казнено-поправног завода организује се рад осуђених лица како би стекли довољно радног искуства", каже Валентина Крстић, начелница службе за обуку КПЗ Ниш. 

Обуке се организују у складу са потребама тржишта па су шансе за запослење по изласку на слободу много веће. То је кључно у процесу ресоцијализације а резултати ових програма већ су осетни, кажу у министарству правде, па је у последњих неколико година број повратника који чине већину осуђеника смањен са око 70 на 60 одсто.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се