Деци са сметњама у развоју сваки гест добре воље много значи

У Пироту већ неколико деценија постоји Удружење за помоћ ментално недовољно развијеним лицима чији корисници често проводе време у дневном боравку. Иако последњих година имају изузетне услове за рад, помоћ других организација и појединаца је добродошла, попут оне коју ће у наредном периоду, једном недељно, добијати од Удружења грађана "Освежење" у сарадњи са Удружењем "Добра вила за вас" из Београда.

Њихов свет је помало специфичан - али разумеју сваку благу реч, пажњу и искрени осмех који им упутите. 

Зато је дневни боравак Удружења за помоћ ментално недовољно развијеним лицима место за дружење, игру и учење и млађих и старијих корисника. А сваки гест добре воље, попут донирања играчака или хране им пуно значи. 

Секретар Удружења за МНРЛ у Пироту Весна Станковић каже да су воће и поврће битан сегмент исхране код деце са сметњама, јер је много њих на разним дијетама - безглутенским.

"Тако да смо сада у могућности да деци поделимо уз ужину и здрав оброк. Већи значај је, рекла бих, јер су то породице социјално угроженог становништва. Многи родитељи деце са сметњама, нажалост, нису у могућности да раде јер брину о деци, па им је врло значајно кад им велики део хране дамо да понесу кући", каже Станковићева.

"Конкретно, што се тиче ове акције она ће се одржавати сваке среде, једном недељно. А у плану нам је сарадња са патронажном службом у оквиру Дома здравља", каже Драгана Игњатовић из Удружења грађана "Освежење".

За двадесет петоро корисника боравак у инклузивном центру значи, пре свега, социјализацију, али и прилику да неколико сати дневно проводе време на квалитетан и креативан начин.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво